Log in
A+ A A-

Σφυρίζει ξανά στις οθόνες το "Εξπρές του Μεσονυχτίου"

Τα πραγματικά γεγονότα που προηγήθηκαν, συνέβησαν και ακολούθησαν την περιπέτεια του Αμερικανού πρώην κρατούμενου των τουρκικών φυλακών, Μπίλι Χέιζ, που είχε γίνει γνωστή από την θρυλική ταινία "Το Εξπρές του Μεσονυχτίου" "φωτίζει" ένα ντοκυμαντέρ που θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως και αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις.

Πρόκειται για το "Midnight Return: The Story of Billy Hayes and Turkey", παραγωγής 2015, το οποίο έχει μια αρκετά ανατρεπτική οπτική σε σχέση με την ταινία του Άλαν Πάρκερ, η οποία είχε βραβευθεί με Όσκαρ στα τέλη της δεκαετίας του 1970.  Πρωταγωνιστής αυτήν την φορά θα είναι ο ίδιος ο Μπίλι Χέιζ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εμφανίζεται να επιστρέφει στην Τουρκία, να έρχεται σε επαφή με τους πολίτες και να προσπαθεί να ρίξει εκ νέου γέφυρες με την χώρα που τον "πλήγωσε", αλλά, όπως φαίνεται, εξακολουθεί να αγαπάει αρκετά.

Παράλληλα, στο ντοκιμαντέρ ουσιαστικά "αδειάζεται" σε μεγάλο ποσοστό το σενάριο του "Εξπρές", καθώς θα επιβεβαιωθεί ότι ορισμένα γεγονότα είχαν αποκρυφθεί ή παραλλαχθεί, είτε κατόπιν απόφασης των δημιουργών της ταινίας είτε για την προστασία του ίδιου του Χέιζ.

«Με το που επέστρεψα στις ΗΠΑ, ξεκίνησα αμέσως την συγγραφή του βιβλίου με τίτλο 'Το Εξπρές του Μεσονυχτίου'. Το βιβλίο αυτό  επιλέχθηκε από την Columbia για να γίνει ταινία πριν καλά – καλά προλάβω  να το τελειώσω. Έγιναν όλα πάρα πολύ γρήγορα, με την μορφή...ανεμοστρόβιλου. Βέβαια, γνώριζα ότι από την στιγμή που θα βάλω την υπογραφή μου και θα εκχωρήσω τα δικαιώματα σε κάποιο στούντιο, από εκεί και πέρα, τίποτε δεν εξαρτάται από εμένα: Δεν θα έχω πια τον έλεγχο σε ό,τι γίνει», είχε αναφέρει ο ίδιος ο Χέιζ, μιλώντας στο New Greek TV.

Πάντως, υπήρχαν και λεπτομέρειες τις οποίες δεν απέκρυψαν οι σεναριογράφοι, αλλά ο ίδιος.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι είχε μεταφέρει χασίς από την Τουρκία στις ΗΠΑ τρεις φορές πριν συλληφθεί το 1970, όταν αυστηροποιήθηκαν για άλλους λόγους οι έλεγχοι στα αεροδρόμια.  Αυτήν ακριβώς την λεπτομέρεια δεν μπορούσε να την αποκαλύψει σε κανέναν, καθώς θα ήταν ομολογία του αδικήματος διακίνησης ναρκωτικών στην πατρίδα του, με αποτέλεσμα να απειλείτο εκ νέου με πολυετή φυλάκιση.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και σήμερα, ο Χέιζ έχει θετικές αναμνήσεις από την Ελλάδα και τονίζει πάντα πως, όταν εντοπίστηκε από Έλληνες φαντάρους, δεν φοβήθηκε στιγμή και αισθάνθηκε ασφαλής.

«Ήμουν σίγουρος ότι δεν υπήρχε περίπτωση οι Έλληνες να με παραδώσουν στους Τούρκους. Τουλάχιστον όχι για κατοχή 2 κιλών χασίς, για την οποία είχα παραμείνει ήδη πέντε χρόνια στην φυλακή», είπε στο New Greek TV.

Ο Μπίλι Χέιζ έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεών του με την Τουρκία, με αποκορύφωμα πέρυσι, όταν ανήρτησε την τουρκική σημαία σε εκδήλωση της Wall Street.