Log in
A+ A A-

Εν αναμονή της απάντησης της τρόικας

Πριν από τις απαντήσεις της τρόικας στις επιπλέον υποχωρήσεις της Αθήνας, το κλίμα παραμένει «βαρύ» από τις συνεχιζόμενες απαιτήσεις της.

Οι δανειστές εξακολουθούν να ζητούν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων κι ενώ η Αθήνα, με στόχο να επιστρέψει η τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός της εβδομάδας, προτείνει, μεταξύ άλλων, πάγωμα των συντάξεων έως και το 2018, κατάργηση από το 2019 της συνταξιοδότησης πριν από τα 62 και  αύξηση του ελάχιστου χρόνου για συνταξιοδότηση στα 20 χρόνια, ενώ ο τουριστικός κλάδος είναι ήδη επί ποδός, για την προωθούμενη αύξηση του  του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%.

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, εκτιμώντας πως η απώλεια εσόδων στον κλάδο θα είναι της τάξης των 2 δις ευρώ αφού ο διπλασιασμός του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε μείωση των τουριστών κατά 2 εκατ. το χρόνο.

Για ολέθριες συνέπειες στον τουριστικό κλάδο, κάνει λόγο το ξενοδοχειακό επιμελητήριο σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ενώ ο  πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε στον Α984 ενόψει και των εορτών πως κάθε απόφαση επηρεάζει την αγορά, παρότι χαρακτήρισε δίκαιη την επαναφορά του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%.

Εν τω μεταξύ, μετά τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, και ο εκπρόσωπος του ΕΚΤ ενημέρωσε πως δεν θα παραστεί τελικά για να μιλήσει στο διήμερο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Στο συνέδριο το λόγο θα λάβουν μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αλέξης Τσίπρας, Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρόεδρος ΣΕΒ και τραπεζίτες.