Log in
A+ A A-

Τι κρύβουν τα "τελεσίγραφα" κυβέρνησης- τρόικας

Με δύο πρόσωπα και χωρίς καμία – σαφή – στρατηγική εμφανίζεται η κυβέρνηση στο νέο σήριαλ που παίζεται τα τελευταία 24ωρα με την τρόικα.

Την ώρα που το αδιέξοδο εμφανίζεται προ των πυλών, οι δανειστές στέλνουν αλλεπάλληλα τελεσίγραφα και τα spreads εκτοξεύονται σε νέα ύψη, η κυβέρνηση αφ' ενός εξαντλεί την εσωτερική ρητορική της «αντίστασης» στην τρόικα και, αφ' ετέρου, επιδίδεται σε μια - πρωτοφανή – εσωτερική σφαγή μετάθεσης ευθυνών και αναζήτησης εξιλαστήριων θυμάτων.

«Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε», δήλωσε στους συνήθεις δραματικούς τόνους ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, χωρίς όμως να περιγράψει ούτε τα όρια της μη υποχώρησης, ούτε τις περίφημες «κόκκινες γραμμές», ούτε καν το πλαίσιο της κοινής – εάν υφίσταται – γραμμής των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Ο «πόλεμος» των κυβερνητικών εταίρων

Είχε προηγηθεί ο δημόσιος πόλεμος Αδωνι Γεωργιάδη – ΠΑΣΟΚ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ να επιρρίπτει όλη την ευθύνη της εμπλοκής με την τρόικα στον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, τον δε εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Καρύδη να του απαντά καλώντας Μαξίμου και Συγγρού να «τον μαζέψουν».

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, όλη η προσπάθεια επικεντρώνεται πλέον στην «προστασία» και απομάκρυνση από το «κάδρο» του πρωθυπουργού, όπως αναγνώριζαν σήμερα υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ. Ωστόσο, το εγχείρημα μοιάζει αρκούντως δύσκολο καθώς, παρά και τις επαφές του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά, οι δανειστές δεν δείχνουν καμία διάθεση ανοχής και, πολύ περισσότερο, «πολιτικών δώρων προεκλογικού σκοπού», όπως έλεγε χαρακτηριστικά γαλάζιος βουλευτής με καίρια υπουργική θητεία.

Η «έξαλλη» τρόικα και η επιστροφή της

Είναι ενδεικτικό ότι το Bloomberg έκανε λόγο για «έξαλλη τρόικα», η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι δανειστές δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα αν δεν εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις, ενώ πηγές από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν πως οι εταίροι δεν θα παίξουν επ ουδενί σε παιχνίδι εσωτερικών σκοπιμοτήτων και ισορροπιών όσο κι αν η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται το πολιτικό κόστος. Ρητή, δε, και απαρέγκλιτη απαίτηση είναι να καλυφθεί, με τον πλέον δεσμευτικό τρόπο, το δημοσιονομικό κενό του 2015 που η τρόικα φέρεται να ανεβάζει έως και τα 3,5 δισ. ευρώ.

Υπό το σκηνικό αυτό, έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί προ του απόλυτου αδιεξόδου: Εάν υπαναχωρήσει στις απαιτήσεις της τρόικας, ουδείς θέλει να ρισκάρει την πρόβλεψη του πώς και από ποιούς θα ψηφιστούν τα όποια νέα μέτρα από τη Βουλή. Εάν, από την άλλη, επιμείνει στην γραμμή του «ανένδοτου», κινδυνεύουν να χαθούν όλες οι προθεσμίες, με πρώτο το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, και να μείνει η χώρα στο τέλος του έτους χωρίς πιστωτική γραμμή και αναγκασμένη να πάει σε παράταση του τρέχοντος Μνημονίου.

Κατά πάγια πρακτική, βεβαίως, σ' αυτές τις περιπτώσεις είθισται η «αντίσταση» να εξαντλείται σε ρητορικούς ελιγμούς, μετά όμως και τη μεγάλη πολιτική «κωλοτούμπα» του ΕΝΦΙΑ και των 100 δόσεων, κάθε νέο πισογύρισμα θα έχει ακόμη πιο υψηλό πολιτικό κόστος.

Ποιό μήνυμα στέλνει ο Γκίκας Χαρδούβελης

Σε κάθε περίπτωση, κομβική για τις περαιτέρω εξελίξεις θα είναι η θέση και η στάση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος εξακολουθεί να δέχεται τα ομαδικά πυρά της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο ίδιος σήμερα άφησε σαφείς αιχμές, δηλώνοντας ότι το μόνο που δεν του έχουν... φορτώσει είναι το προπατορικό αμάρτημα, ενώ τόνισε με νόημα ότι οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος «γνωρίζουν πολύ καλά τί έγινε με τον ΕΝΦΙΑ».

Η δήλωση αυτή ήταν κι ένα σαφές μήνυμα από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ναι μεν διαβεβαιώνει σταθερά τους συνομιλητές του ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τορπιλίσει την κρίσιμη διαπραγμάτευση προτάσσοντας την όποια προσωπική του πικρία, ουδείς όμως – ακόμη και το περιβάλλον του – δεσμεύεται ότι θα αποδεχθεί επί μακρόν κι αδιαμαρτύρητα τον ρόλο της «Ιφιγένειας».

thetoc