Log in
A+ A A-

Πως θα λειτουργήσει το Brussels Group

Στοιχεία για το χρηματοδοτικό κενό συλλέγουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών εν όψει της συζήτησης για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αρχίσει από Δευτέρα κι ενώ η κυβέρνηση αποκλείει, εν μέσω των διαπραγματεύσεων, το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, σε επίπεδο περικοπών.

Οι επαφές των τεχνοκρατών θα γίνονται σε ξενοδοχεία και όχι σε υπουργεία και γενικό λογιστήριο, λέει η κυβέρνηση δια του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ενώ νέες διαστάσεις λαμβάνει καθημερινά η κόντρα Αθήνας - Βερολίνου. Σε έντονο διάβημα προς το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προχώρησε η Αθήνα, προκειμένου να εκφράσει την αποδοκιμασία της για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του Έλληνα ομολόγου του, Γιάνη Βαρουφάκη.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το διάβημα θεωρήθηκε επιβεβλημένο, καθώς εκτιμήθηκε ότι οι χαρακτηρισμοί του κ. Σόιμπλε για τον κ. Βαρουφάκη, ότι «είναι ανόητα αφελής», έπρεπε να απαντηθούν.

Δημοσίευμα - "βόμβα" των New York Times. Υποστηρίζει ότι «Τα ελληνικά ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι παρέφρασαν τα λεγόμενα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ», κι ότι ουδέποτε ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε τον Γιάνη Βαρουφάκη ως «ανόητα αφελή». Όλα οφείλονται, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, στην πολύ κακής ποιότητας μετάφραση όλων όσων ειπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση Σόιμπλε - Βαρουφάκη. «Μιλώντας στα γερμανικά ο κύριος Σόιμπλε δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο κύριος Βαρουφάκης ήταν πολύ μακρυά από τη σκέψη ότι ο Έλληνας υπουργός οικονομικών είναι ξαφνικά αφελής (suddenly naïve) ως συνομιλητής. Όμως, τα ελληνικά ΜΜΕ παρέφρασαν τα λεγόμενα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ», περιγράφοντας ότι ο κύριος Σόιμπλε χαρακτήρισε τον Γιάνη Βαρουφάκη ως «ανόητα αφελή", τονίζει το δημοσίευμα.

Εν μέσω όλων αυτών, ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών εξακολουθούν να αφήνουν κυβερνητικά στελέχη. Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε πως η στροφή στη λαϊκή βούληση μπορεί να γίνει εάν η κυβέρνηση «συναντήσει μπροστά της κάτι που ξεφεύγει της δύναμης της λαϊκής εντολής που πήρε», όμως διευκρίνισε πως για την ώρα δεν συζητείται τέτοιο σενάριο. Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης είπε χθες στο MEGA ότι «δεν θα ήταν κακή ιδέα», ξεκαθάρισε όμως πως δεν ανακοινώνει και ένα δημοψήφισμα.


Γραφική και επικίνδυνη η συμπεριφορά Βαρουφάκη, τονίζει το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη χθεσινή συνέντευξη του υπουργού οικονομικών.

Ιδιαίτερο βάρος ρίχνει η ελληνική κυβέρνηση στην συνάντηση που θα έχει αργά το μεσημέρι ο πρωθυπουργός στο Παρίσι με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, παρουσία των κ. Βαρουφάκη, Παππά και Τσακαλώτου, για τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται στην Ελλάδα.

Με ενδιαφέρον αναμένει η Αθήνα και την τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της ΕΚΤ σε λίγη ώρα για την παράταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον ELA.


Μερικώς δικαιολογημένα χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον τα παράπονα που διατυπώνει η ελληνική κυβέρνηση για άδικη μεταχείριση εκ μέρους της ΕΚΤ στο θέμα της αύξησης του πλαφόν των εντόκων γραμματίων.

Πάντως, το διεθνές περιβάλλον για την Ελλάδα έχει καταστεί ιδιαίτερα αρνητικό. Σύμφωνα με Τα Νέα, πηγές που γνωρίζουν τα όσα ελέχθησαν την προηγούμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι επί της ουσίας ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατέστησε σαφές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ δεν δημιουργείται πρόβλημα.