Log in
A+ A A-

«Πιέσεις» στα ελληνικά ομόλογα

Πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, μετά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ανάμεσά τους και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ότι η δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου θα καταβληθεί μόνο αν υπάρξει συμφωνία.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 11,83%. Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωνε στο Ρόιτερς, υπό καθεστώς ανωνυμίας, πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα διαμήνυσε τη βούλησή της να εκπληρώσει τις επικείμενες υποχρεώσεις για το χρέος, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής ύψους 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
 
Στη σκιά των εκκρεμών υποχρεώσεων της Ελλάδας και της ανησυχίας για τυχόν πιστωτικό ατύχημα, επανεκκινούνται σήμερα οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group. Η κυβέρνηση έδωσε κατευθύνσεις προς την ελληνική αντιπροσωπεία να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες όσο πιο γρήγορα γίνεται, χωρίς υποχωρήσεις στις κόκκινες γραμμές, ενώ καταβάλει προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup ακόμα και έως την Παρασκευή. Πάντως πηγές των πιστωτών τονίζουν ότι υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί. Συνεχίζεται η άνοδος στο χρηματιστήριο με κέρδη της τάξης του 1,7%.

«Το απόγευμα στο Brussels Group θα τεθούν στη διαπραγμάτευση κύριες και επικουρικές συντάξεις. Δίνουμε σκληρή μάχη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης στο Mega.

«Δεν βλέπω συμφωνία, το κλίμα έχει επιδεινωθεί», εκτίμησε ωστόσο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος στο STAR.

Η πλειοψηφία των Γερμανών, των Βρετανών και των Γάλλων πολιτών πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει ολόκληρο το ποσό του χρέους της από μόνη της, χωρίς καμία βοήθεια από την ΕΕ. Αυτό προκύπτει από πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ICM Research για λογαριασμό του ρωσικού Sputnik. Διαφορετική η άποψη των Ελλήνων πολιτών, καθώς μόλις το 25% θεωρεί πως η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει το χρέος της, ενώ το 55% είναι υπέρ της διαγραφής του.