Log in
A+ A A-

Το νέο παιχνίδι της Μέρκελ με τις...καθυστερήσεις του Brexit

Με σπασμωδικές κινήσεις και υπό την επήρεια του σοκ από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αντιδρούν Λονδίνο, Βρυξέλλες αλλά και Βερολίνο.

Ελλείψει οργανωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων επιπτώσεων που θα έχει ένα Brexit στη ευρωπαϊκή οικονομία, οι αξιωματούχοι της ΕΕ έσπευσαν τις προηγούμενες ημέρες να ξεκαθαρίσουν σε όλους τους τόνους ότι η διαδικασία της βρετανικής εξόδου πρέπει να γίνει γρήγορα και άμεσα. Η προσέγγιση αυτή φαίνεται πως εδράζεται στην βούληση των ευρωπαίων να αποκαταστήσουν το συντομότερο δυνατό την σταθερότητα, αλλά και να αποσοβήσουν τον κίνδυνο ή τους φόβους που εκφράζονται ότι μια βρετανική έξοδος μπορεί να πυροδοτήσει ένα διαλυτικό φαινόμενο ντόμινο, γεννώντας δημοψηφίσματα και σε άλλα κράτη-μέλη.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στην οποία προχώρησε το Σάββατο ο πρόεδρος της Κομισιόν, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο διενέργειας νέων δημοψηφισμάτων και σε άλλα κράτη-μέλη. Τη σπουδή των ευρωπαίων ωστόσο φαίνεται να μην μοιράζεται το Βερολίνο.

Η δήλωση-γρίφος του προσωπάρχη της Μέρκελ και η αντίδραση του Βερολίνου

Ενδεικτική της σύγχυσης και του κενού που επικρατεί στους σχεδιασμούς της ΕΕ -καθώς όπως φαίνεται κανείς δεν περίμενε το αποτέλεσμα της βρετανικής κάλπης- είναι και η σημερινή «δήλωση-γρίφος» του διευθυντή προσωπικού και στενότατου συμβούλου της καγκελαρίου Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία η Βρετανία θα πρέπει να επανεξετάσει και να ξανασκεφτεί τις επιπτώσεις μιας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι πολιτικοί του Λονδίνου πρέπει να έχουν την δυνατότητα να ξανασκεφτούν τις επιπτώσεις της εξόδου» φέρεται να λέει ο Πέτερ Αλτμάιερ σύμφωνα με την ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας NRD.

Εάν η Βρετανία πραγματικά αποχωρούσε, θα ήταν μια ψυχρολουσία με πολλές επιπτώσεις, φέρεται να είπε -σύμφωνα με την ίδια πηγή- ο Altmaier . Φυσικά η Βρετανία θα μπορούσε να αιτηθεί την επανένωση με την ΕΕ αργότερα, αλλά αυτό θα απαιτούσε πολύ χρόνο, συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσα είπε ο προσωπάρχης της κ. Μέρκελ έρχονται να προστεθούν στις δηλώσεις που έκανε η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος το Σάββατο. «Δεν βιαζόμαστε απελπισμένα για να φύγει η Αγγλία. Δεν πρέπει να πάρει... αιώνια για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ» είχε σημειώσει η κ. Μέρκελ.

O προσωπάρχης της καγκελαρίου Μέρκελ, έσπευσε πάντως να διευκρινίσει πως με τη δήλωσή του δεν εννοεί ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να ξανασκεφτούν την ίδια την απόφαση για το Brexit.

«Οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν τον χρόνο να επανεξετάσουν τις συνέπειες της απόφασης για Brexit -- αλλά τονίζω πως δεν εννοώ μ' αυτό την ίδια την απόφαση για το Brexit», δήλωσε στο Reuters ο Πέτερ Αλτμάιερ.
Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας

Νωρίτερα ο ίδιος, μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutshelandfunk, δήλωσε: «Θέλουμε να κάνουμε σαφές -και το έχουμε ήδη κάνει- ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το δημοψήφισμα για να γίνει διαπραγμάτευση για κάποια καλύτερη συμφωνία ή κάτι παρόμοιο». Μέχρι τη λήξη των διαπραγματεύσεων αποχώρησης η Μ. Βρετανία έχει όμως όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ως μέλος της Ε.Ε.

O Πέτερ Αλτμάιερ εκτίμησε ότι η Μ. Βρετανία θα καταθέσει γρήγορα την αίτηση εξόδου από την Ε.Ε. Πιθανόν αυτό να γίνει σε μερικές εβδομάδες ή μήνες, όπως είπε. Συγχρόνως τάχθηκε υπέρ της μη άσκησης μεγάλης πίεσης στη Μ. Βρετανία. «Για το αν και πότε θα καταθέσει αίτηση αποχώρησης από την Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίσει το ίδιο το κράτος μέλος. Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση για καμιά χώρα εντός ή εκτός της Ε.Ε».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αντικαγκελάριου Πίτερ Γκάμπριελ, ο οποίος σημείωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ΕΕ-Βρετανίας. «Οι Βρετανοί αποφάσισαν να φύγουν. Δεν θα συζητήσουμε για το τι θα μπορούσε η ΕΕ να τους προσφέρει για να τους κρατήσει εντός της Ένωσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκάμπριελ.
Το σχέδιο Σόιμπλε

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ωστόσο, φαίνεται πως αναδεικνύουν ένα ακόμη χάσμα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε διαμηνύει εδώ και ημέρες πως «μία έξοδος σημαίνει έξοδος», τουτέστιν δεν πρέπει να υπάρχουν πισωγυρίσματα, αναστολές ή αναβολές. Η σαφήνεια του κ. Σόιμπλε φαίνεται πως εδράζεται και στο γεγονός πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται -σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Handelsblatt- να έχει συντάξει σαφή οδικό χάρτη για το τι μέλλει γενέσθαι με τις σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας.

Όπως προβλέπει το σχέδιο, κατόπιν της συμφωνίας με την Ε.Ε. θα προσφερθούν στη Βρετανία «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις εξόδου». Η διετής μεταβατική περίοδος είναι αρκετό διάστημα. ώστε να γίνει η διαδικασία συντεταγμένα. «Αυτό δίνει τον χρόνο και δημιουργεί τη βάση για τις διαπραγματεύσεις», όπως αναφέρεται. «Μετά θα επιδιωχθεί ένα καθεστώς συμφωνίας σύνδεσης με το Ηνωμένο Βασίλειο». Η Βρετανία θα γίνει δηλαδή ένας, «συνδεδεμένος εταίρος».

thetoc.gr