Log in
A+ A A-

BBC: "Η Ελλάδα μαθαίνει... Κινέζικα"

Την στροφή της Ελλάδας στην αναδυόμενη κινεζική οικονομία αναδεικνύει σχετικό ρεπορτάζ του BBC. Επενδύσεις, αγορά εργασίας και τουρισμός σε πρώτο πλάνο, την ίδια στιγμή που τα Κινέζικα εξελίσσονται σε μια από τις πιο περιζήτητες για εκμάθηση ξένες γλώσσες.  

Κάποτε η Κινεζική γλώσσα ήταν για τους Έλληνες συνώνυμο του ξένου και του ακατανόητου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, ήταν αντικείμενο σαρκαστικών σχολίων, τόσο για τα ιδεγράμματα όσο και για την προφορά της. Σήμερα, όμως, έχει φτάσει σε σημείο να θεωρείται ένα σημαντικό εχέγγυο για την αγορά εργασίας. Αυτό αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του BBC, που παρουσιάζει την περίπτωση ενός μεγάλου Φροντιστηρίου Ξένων Γλωσσών του Λεκανοπεδίου, στο οποίο τα μαθήματα Κινεζικής έχουν εγγεγραμμέννους περίπου 100 μαθητές.

"Έχουμε ακούσει για την Κίνα και τους Κινέζους και για αυτό μας ενδιαφέρει να μάθουμε την Κινέζικη γλώσσα. Ελπίζουμε ότι θα διευκολυνθούμε στην εύρεση εργασίας, γνωρίζοντας Κινέζικα", αναφέρει μια από τις μαθήτριες του Φροντιστηρίου.

Κι αν η νεολαία ξεκίνησε πρόσφατα να μαθαίνει την Κινεζική, στην αντίπερα όχθη η αγορά φαίνεται πως γνωρίζει... άπταιστα, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ρίχνουν γέφυρες με την αναδυομενη Ασιατική οικονομία. Το BBC παρουσίασε μια εταιρεία αναψυκτικών, η οποία ανταπεξήλθε στην καταστροφική οικονομική κρίση χάρη στις εξαγωγές της στην Κίνα.

"Εξαιτίας της κρίσης και της συρρίκνωσης της αγοράς, οι ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν την ευκαιρία για να επεκταθούν σε άλλες αγορές, και η Κίνα είναι μια από τις πρώτες επιλογές. Εφόσον η εταιρεία μας μπήκε στην Κινέζικη αγορά, πιστεύω ότι το ίδιο μπορούν να κάνουν και άλλες", δηλώνει η Εύη Μορφονίδου, Διευθύντρια Εξαγωγών της εταιρείας αναψυκτικών Frutop.

Παράλληλα, σημαντική "ανάσα" για την ελληνική οικονομία αποτέλεσαν και οι αφίξεις επισκεπτών από την Κίνα, οι οποίες συνέβαλαν στην ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού. Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, οι αφίξεις από την Κίνα παραμένουν λιγότερες σε σχέση με τις Δυτικές χώρες, αλλά έχουν αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις Κινεζικών ομίλων στην Ελλάδα, τονίζεται ότι αποτελούν σημαντική ευκαιρία και για τις δυο χώρες, αφού η ελληνική πλευρά βρίσκει νέες πηγές χρηματοδότησης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενώ η κινεζική μια πολύ μεγάλη δυνατότητα να μπει στην αγορά της ευρωζώνης και μάλιστα... σε τιμή ευκαιρίας, με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση.  Ήδη, η COSCO έχει πάρει τα ηνία του λιμανιού του Πειραιά, με μια επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. 

Το ρεπορτάζ του BBC κλείνει λέγοντας ότι Ελλάδα και Κίνα βρίσκονται μεν τα δυο άκρα όσον αφορά στην οικονομική τους κατάσταση, όμως, σε αυτήν την δύσκολη στιγμή, ο "ασθενής της Ευρώπης στρέφεται στον ασιατικό τίγρη".

Media

Το ρεπορτάζ του BBC για την Κινεζική "εισβολή" στην Ελλάδα