Log in
A+ A A-

Οι εταιρείες στοιχημάτων και η Sun «δείχνουν» Brexit

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Ευρώπη την εξέλιξη της μάχης μεταξύ των δύο στρατοπέδων για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ε.Ε. ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. Το αποτέλεσμα της κάλπης δεν θα κρίνει μόνο την πορεία της Γηραιάς Αλβιώνας αλλά ολόκληρης της Ε.Ε. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και τα γραφεία στοιχημάτων «δίνουν» προβάδισμα στο Brexit της καμπάνιας του οποίου ηγείται ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.

Τζόγος στα γραφεία στοιχημάτων

Οι αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση πέφτουν. Συγκεκριμένα, στο 59% έπεσαν σήμερα οι πιθανότητες της επικράτησης της ψήφου κατά του Brexit, από 78% την περασμένη εβδομάδα, βάσει των στοιχημάτων στο Betfair.Οι πιθανότητες μίας ψήφου υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε κατά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου μειώθηκαν εξαιτίας τριών πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δίνουν ευρύ προβάδισμα στο στρατόπεδο του Brexit. Στις Βρυξέλλες τα «τοπόσημα» της κοινοτικής παροικίας δεν περιλαμβάνουν μόνο τα θεσμικά όργανα, αλλά και τα αγαπημένα απογευματινά στέκια όπως η βρετανική παμπ The Old Hack, απέναντι από την έδρα της Κομισιόν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα 6 ποσοστιαίων μονάδων στην ψήφο υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις της εταιρίας ΙCM για λογαριασμό του Guardian -μία τηλεφωνική και μία μέσω Ιντερνετ- το 53% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ το 47% υπέρ της παραμονής της. Πριν από δύο εβδομάδες, τα αντίστοιχα ποσοστά σε έρευνα της ίδιας εταιρίας ήταν 52% υπέρ του Brexit και 48% υπέρ της παραμονής.

Ενδεικτικό πάντως του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί είναι πως τα αποτελέσματα της έρευνας δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά το κλείσιμο των χρηματιστηρίων. Η αβεβαιότητα για το βρετανικό δημοψήφισμα οδήγησε χθες σε υποχώρηση τη στερλίνα έναντι του δολαρίου αλλά και σε πτώση αρκετών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Sun: «BeLeave Britain»

Την ίδια ώρα θέση, ανοικτά υπέρ του Brexit παίρνει η εφημερίδα Sun, μια κίνηση που αν και δεν προκαλεί έκπληξη με δεδομένη την γνωστή ευρωσκεπτικιστική στάση της είναι υψηλού συμβολισμού. Χαρακτηριστικό το σχόλιο του πολιτικού σχολιαστή Ρόμπερτ Πέστον ότι ο «Ρούπερτ Μέρντοχ συνήθως δεν υποστηρίζει τους ηττημένους». πό το 1981 και μετά, η Sun δεν έχει κρύψει την περιφρόνησή της για το ευρωπαϊκό σχέδιο και η επιμονή της μπορεί να έχει αλλάξει το μυαλό κάποιων εκ των αναγνωστών της, σχολιάζει ο Guardian. Το πρωτοσέλιδο της σημερινής Sun κυκλοφορεί με τον τίτλο «BeLeave Britain».

Στις Βρυξέλλες η λέξη Brexit είναι απαγορευμένη στις επίσημες συζητήσεις, πίσω από τις κλειστές πόρτες όμως αυτό είναι το βασικό θέμα συζήτησης σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit.

Η Κομισιόν και το Συμβούλιο αποφεύγουν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τα σενάρια περί Brexit. Επιμένουν ότι δεν υπάρχουν ούτε Plan B, ούτε υποθέσεις εργασίας για την αποχώρηση. Σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, αν ένα κράτος-μέλος θέλει να αποχωρήσει από την «Ευρώπη των 28», θα πρέπει να εκφράσει σχετικό αίτημα και οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών. Διαμφισβητούμενο παραμένει, εάν σε αυτή τη μεταβατική περίοδο το απερχόμενο κράτος-μέλος συμμετέχει στις ψηφοφορίες στο συμβούλιο υπουργών, συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό και δικαιούται κοινοτικές επιδοτήσεις. Στις Βρυξέλλες λένε ανεπισήμως ότι σε περίπτωση Brexit η Βρετανία θα αποκλειστεί μάλλον γρήγορα από τη λήψη αποφάσεων.

thetoc.gr