Log in
A+ A A-

Υπέκυψε η Jo Cox

Αδιανόητο παιχνίδι έπαιξε η μοίρα στην βουλευτή των εργατικών Τ.Κόξ που δολοφονήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης σε ένα «αδιευκρίνιστο» προς το παρόν περιστατικό, στην πόλη Λίντς στη Βόρεια Αγγλία.

Η Κοξ θερμή υποστηρίκτρια της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είχε τα γενέθλια της ανήμερα της διεξαγωγής του κρίσιμου δημοψηφίσματος.

Στις 23 Ιουνίου την ημέρα που οι Βρετανοί καλούνται στις κάλπες για να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας της ,η άτυχη Κοξ θα έκλεινε τα 42 της χρόνια.

« Την σκότωσε το μίσος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύζυγός της ενώ η βουλευτής αναμένεται να γίνει το «πρόσωπο- σύμβολο» του Bremain.

Το χρονικό της επίθεσης

H Kοξ υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματά της σχεδόν αμέσως

Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ο θάνατος της γυναίκας διαπιστώθηκε από την πρώτη στιγμή, από τους τραυματιοφορείς που έσπευσαν στο σημείο αμέσως μετά την επίθεση.

Αν και επισήμως η επίθεση δεν έχει συνδεθεί με το διακύβευμα της παραμονής ή εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε οι υπεύθυνοι των εκστρατειών υπέρ του ΝΑΙ και του ΟΧΙ ανακοίνωσαν ότι σταματά η καμπάνια ενημέρωσης.

Η αστυνομία επισήμως κάνει λόγο για «μεμονωμένο περιστατικό» και τονίζει ότι δεν αναζητούνται άλλοι ύποπτοι πέραν από τον 52χρονο που έχει συλληφθεί και ήδη ανακρίνεται.

Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι στο επεισόδιο τραυματίστηκε ελαφρά και ένας 77χρονος.

Στο Twitter κυκλοφόρησε μάλιστα μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι δείχνει δύο αστυνομικούς να έχουν ακινητοποιήσει σε έναν δρόμο έναν άνδρα.

Η αυθεντικότητα της φωτογραφίας δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με όσα έχουν πει έως τώρα τουλάχιστον δύο αυτόπτες μάρτυρες, το συμβάν διήρκεσε τουλάχιστον 15 έως 20 λεπτά. Προηγήθηκε καυγάς της βουλευτού με τον δράστη, ο οποίος κινήθηκε εναντίον της και άρχισε να την κλωτσάει και να την τραβάει από τα μαλλιά. Εκείνη την στιγμή επενέβη ένας καταστηματάρχης που είδε το συμβάν.

Ο δράστης έβγαλε ένα όπλο και πυροβόλησε δύο φορές τη Jo Cox. Ο καταστηματάρχης προσπάθησε να τον σταματήσει. Πάλεψε με τον δράστη, ο οποίος έβγαλε ένα μαχαίρι και με αυτό χτύπησε τη βουλευτή, πριν απομακρυνθεί τρέχοντας.

Ενας άλλος μάρτυρας δηλώνει ότι ο δράστης περίμενε την βουλευτή να βγει από το κτίριο της βιβλιοθήκης για να της επιτεθεί.

Ενας καταστηματάρχης, ο Ανμπντάλα Αζουρα αναφέρει ότι άκουσε φωνές οι οποίες κάποιες φορές σταματούσαν και μετά άρχιζαν πάλι, «όπως γίνεται συνήθως σε ένα στάδιο» όπως είπε χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με την μαρτυρία του 56χρονου μάρτυρα Χιτέμ Μπεν Αμπντάλα, η βουλευτής ενεπλάκη σε έναν καυγά που είχαν αρχίσει δύο άνδρες . Ο ένας άνδρας που φορούσε καπέλο τύπου τζοκεΐ «ξαφνικά έβγαλε ένα όπλο από την τσάντα του» και μετά από μια σύντονη πάλη με έναν άλλο άνδρα επενέβη η βουλευτής.

«Πάλευε μαζί της και μετά το όπλο εκπυρσοκρότησε ΄δυο φορές και η γυναίκα έπεσε στο κενό ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα. Τότε βγήκα έξω και την είδα αιμόφυρτη στο έδαφος». είπε ο μάρτυρας.

Ομως ένας άλλος μάρτυρας, ο Clarke Rothwell δίνει μια άλλη εκδοχή: «Τρεις φορές την πυροβόλησε. Με τον πρώτο πυροβολισμό η γυναίκα έπεσε στο έδαφος και μετά την πυροβόλησε άλλες δύο φορές. Ο τρίτος πυροβολισμός έγινε από πολύ κοντινή απόσταση κοντά στην περιοχή του κεφαλιού. Στο μεταξύ την μαχαίρωνε. Την μαχαίρωνε με το μαχαίρι του».

Ακούστηκε το σύνθημα «Πρώτα η Βρετανία»;

Ορισμένες Βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι ο δράστης φώναξε το σύνθημα «Πρώτα η Βρετανία» που είναι ο τίτλος μιας ακροδεξιάς οργάνωσης η οποία ζητά την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Η αστυνομία κάλεσε τους μάρτυρες που ισχυρίζονται ότι άκουσαν αυτό το συνθημα να εμφανιστούν και να καταθέσουν.

Η ακροδεξιά οργάνωση με άρθρο της που δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα της αναφέρει ότι «τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν απελπισμένα να εμπλέξουν το 'Πρώτα η Βρετανία' στην υπόθεση του πυροβολισμού κατά της βουλευτού».

Η Jayda Fransen αντιπρόεδρος της οργάνωσης δήλωσε ότι προσπαθεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία: «Είμαστε σοκαρισμένοι από τα δημοσιεύματα και θέλουμε να τα διασταυρώσουμε διότι προς το παρόν είναι στο επίπεδο του κουτσομπολιού. Πάντως αυτή δεν είναι μια συμπεριφορά που θα μπορούσαμε να ανεχτούμε »

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση ενδεχομένως να έχει σχέση με το γεγονός ότι η Jo Cox απουσίασε από την ψηφοφορία που έγινε το περασμένο φθινόπωρο στη Βουλή με την οποία εγκρίθηκαν οι βομβαρδισμοί στη Συρία από τη Βρετανική βασιλική Αεροπορία.

Σοκ στον πολιτικό κόσμο της Βρετανίας

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την ανησυχία του για την πληροφορία της επίθεσης και τον τραυματισμό της βουλευτού. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με την οικογένειά της» σχολίασε στο Twitter.