Log in
A+ A A-

Πώς έφτασε στο Μιλάνο από το Βερολίνο ο μακελάρης-Όλο το χρονικό

Ο φερόμενος ως «μακελάρης» του Βερολίνου έπεσε νεκρός στην Ιταλία τα ξημερώματα της Παρασκευής. Έχοντας προκαλέσει το θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 48 μετά την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, ο Ανίς Άμρι σκοτώθηκε μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας ότι πρόκειται δίχως αμφιβολία για τον άνθρωπο που έσπειρε τον τρόμο στη Γερμανία.

Πώς όμως οι ιταλικές αρχές κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη του βασικού υπόπτου για την επίθεση.

Μια τυχαία αφορμή

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, στην πλατεία Primo Maggio στο Sesto San Giovanni στο Μιλάνο, ακούγονται πυροβολισμοί. Κάποιος πολίτης καλεί την αστυνομία.

Οι αρχές φτάνουν στο σημείο και εντοπίζουν έναν άνδρα από το Μαγκρεμπ. Είναι μόνος και περπατά αργά. Του ζητούν να δείξει τα στοιχεία της ταυτότητά τους.

Η συνάντηση με τους αστυνομικούς δείχνει να του προκαλεί νευρικότητα. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα τραβάει ένα 22άρι πιστόλι από την τσάντα του και αρχίζει να πυροβολεί.

Οι ιταλοί αστυνομικοί αντιδρούν αμέσως. Ακολουθεί μια πραγματική μάχη με τους αστυνομικούς με εκατέρωθεν ανταλλαγή πυρών.

Ένας από τους αστυνομικούς τραυματίζεται. Ο άνδρας που έβγαλε το όπλο πέφτει νεκρός.

Είχε διασχίσει τη μισή Ευρώπη ο δράστης

Πολύ σύντομα, οι αρχές αντιλαμβάνονται ότι ο δράστης δεν είναι ένας συνηθισμένος εγκληματίας.

Αρχικά αναφέρουν ότι είναι απλώς «καταζητούμενος».

Μετά από λεπτομερή εξέταση των δακτυλικών αποτυπωμάτων του συνειδητοποιούν, όμως, ότι πρόκειται για τον Ανις Άμρι, τον βασικό ύποπτο για την επίθεση στο Βερολίνο.

Πώς βρέθηκε όμως στην Ιταλία; Ψάχνοντας στα πράγματά του, η αστυνομία εντόπισε ένα εισιτήριο τρένου. Όπως διαπιστώθηκε, ο ύποπτος είχε έρθει στο Μιλάνο από τη Γαλλία με τρένο.

Εάν μάλιστα ισχύουν τα παραπάνω, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι ο Άμρι φέρεται να πέρασε από δύο χώρες -μέχρι να φτάσει στο Μιλάνο- χωρίς να γίνει αντιληπτός. Εντύπωση προκαλεί ακόμη το γεγονός ότι ακριβώς επειδή οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν αρχικά λάθος άνθρωπο, ο τυνήσιος Άμρι εξασφάλισε τον απαραίτητο χρόνο για να διαφύγει.

Πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, ο Άμρι φέρεται να φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ», δηλαδή «ο Αλλάχ είναι μεγάλος».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Άμρι έφτασε στο Μιλάνο από το Παρίσι. Η περιοχή στην οποία σκοτώθηκε, μάλιστα, ήταν η περιοχή στην οποία έζησαν πολλά μέλη των «Ερυθρών Ταξιαρχιών».

Ένα από τα ερωτήματα που βασανίζουν τις αρχές αφορά τον λόγο που ο δράστης επέλεξε ως προορισμό την Ιταλία. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχε ζήσει εκεί στο παρελθόν και είχε ενδεχομένως διασυνδέσεις που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να κρυφτεί.

Σοκαρισμένη η οικογένεια του δράστη

Εν τω μεταξύ, σοκαρισμένη εμφανίζεται η οικογένεια του δράστη. Δημοσιογράφος της Deutsche Welle επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αδερφό του Ανίς Αμρί. «Είμαστε σοκαρισμένοι και όλη η οικογένεια είναι σε άσχημη κατάσταση» δήλωσε ο αδερφός του μακελάρη και συνέχισε τονίζοντας ότι δεν θέλει να κάνει κανένα άλλο σχόλιο.

Σύμφωνα με το Spiegel, η μητέρα του δράστη κατηγόρησε τις γερμανικές αλλά και τις ιταλικές αρχές για τον θάνατό του. «Γιατί δεν τον στείλανε στην Τυνησία; Γιατί δεν καταδικάστηκε; Γιατί δεν τον συνέλαβαν;», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Οι υπεύθυνοι ασφαλείας στην Ιταλία και τη Γερμανία είναι συνυπεύθυνοι. Τον έπιασαν δυο τρεις φορές».

thetoc.gr