Log in
A+ A A-

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το Brexit στις 17 Οκτωβρίου

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν εκτάκτως για να συζητήσουν τις εξελίξεις για το Brexit το απόγευμα της Τετάρτης 17ης Οκτωβρίου.

 

Σήμερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κάλεσε το Συντηρητικό Κόμμα να συσπειρωθεί και ενωμένο να στηρίξει το σχέδιό της για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι, «εάν κρατήσουμε την ηρεμία και την αποφασιστικότητά μας», εκείνη μπορεί να κερδίσει μια συμφωνία που να εκπληρώνει τις επιθυμίες του βρετανικού λαού.

Στην τελευταία ημέρα του συνεδρίου του κόμματος της, η Μέι προσπάθησε να συσπειρώσει τα μέλη και θα αμβλύνει τις ανησυχίες τους ότι οι Συντηρητικοί αποπροσανατολίζονται ολοένα και πιο πολύ υπό το βάρος του Brexit, ζητώντας τους να κοιτάξουν σε ένα πιο λαμπερό μέλλον.

Ανεβαίνοντας στο βήμα χορεύοντας υπό τους ήχους του "Dancing Queen" των ABBA και με τους σύνεδρους που είχαν συγκεντρωθεί στο Μπέρμιγχαμ να την χειροκροτούν όρθιοι, η Μέι διακωμώδησε τον εαυτό της μετά τα περιπαικτικά σχόλια για τις χορευτικές ικανότητές της σε ταξίδι της στην Αφρική και ύστερα από το περυσινό συνέδριο όταν η ομιλία της διακόπηκε από ένα επίμονο βήχα της ίδιας και έναν φαρσέρ που εισέβαλε στη σκηνή την ώρα που πίσω της έπεφταν γράμματα από το σκηνικό.

Η φετινή υποδοχή ήταν θερμή για την Μέι, της οποίας η εύθραυστη θέση δέχθηκε περαιτέρω πιέσεις αφού η ΕΕ απέρριψε μέρη του λεγόμενου σχεδίου του Τσέκερς και οι επικριτές επέτειναν τα αιτήματα προς το πρόσωπό της να ξανασκεφθεί τη στρατηγική της για το Brexit, τη μεγαλύτερη εμπορική και πολιτική αλλαγή στη Βρετανία εδώ και πάνω από 40 χρόνια.

Ενώ απομένουν μόλις έξι μήνες πριν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, η Μέι έχει μέχρι στιγμής αντέξει την καταιγίδα του Brexit, αγνοώντας την ομιλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών της, του Μπόρις Τζόνσον, που δεν προσπάθησε να κρύψει τις ηγετικές του φιλοδοξίες.

«Εάν κινηθούμε όλοι σε διαφορετικές κατευθύνσεις επιδιώκοντας το δικό μας για το τέλειο Brexit, κινδυνεύουμε να καταλήξουμε χωρίς καθόλου Brexit», δήλωσε σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, που παρουσίασαν τα δικά τους εναλλακτικά σχέδια για την αποχώρηση από την ΕΕ.

«Και υπάρχει ένας ακόμα λόγος που χρειάζεται να ενωθούμε. Μπαίνουμε στην πιο δύσκολη φάση των διαπραγματεύσεων...Αυτό που προτείνουμε είναι πολύ δύσκολο για την ΕΕ. Αλλά εάν μείνουμε ενωμένοι και διατηρήσουμε την ηρεμία και την αποφασιστικότητά μας, ξέρω ότι μπορώ να πετύχω μια συμφωνία που να εκπληρώνει τις επιθυμίες της Βρετανίας».

Η Μέι προσπάθησε επίσης να διευρύνει την εσωτερική της ατζέντα, επιτιθέμενη κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών, λέγοντας ότι οι πολιτικές του, συμπεριλαμβανομένης της επανεθνικοποίησης των ταχυδρομείων, των σιδηροδρόμων και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, θα σημαίνουν αυξημένους φόρους και θα διώξουν τις επιχειρήσεις.

Μία ώρα πριν η Μέι πάρει τον λόγο, ο Συντηρητικός βουλευτής Τζέιμς Ντάντριτζ δήλωσε ότι υπέβαλε επιστολή στην λεγόμενη επιτροπή 1922 του κόμματος, καλώντας την πρωθυπουργό να παραιτηθεί. Προκειμένου τέτοιου είδους επιστολές να οδηγήσουν σε μια διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης χρειάζεται να έχουν την υπογραφή 48 βουλευτών.

thetoc.gr