Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Νιου Τζέρσεϊ: "Ναι" στην ελεγχόμενη αυτοκτονία

Την δυνατότητα στους ασθενείς που πάσχουν από ανίατη ασθένεια σε τελικό στάδιο να δίνουν τέλος στην ζωή τους με ελεγχόμενη ιατρική συνταγή, εφόσον η πρόγνωση επιβίωσης είναι εξαιρετικά δυσμενείς, δίνει η Πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ, μετά τη νέα νομοθεσία που υπερψηφίστηκε από την Πολιτειακή Βουλή.

 

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι, αρχικά, ο ασθενής να έχει - και με δεύτερη γνώμη - δεδομένη ιατρική εκτίμηση ότι έχει λιγότερους από έξι μήνες ζωής και ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη ενδεδειγμένη θεραπεία που θα μπορούσε να παρατείνει την επιβίωσή του ή να του δώσει κάποιες - αμυδρές έστω - ελπίδες βελτίωσης της κατάστασής σου.

Παράλληλα, ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να αντιπροτείνει μια εναλλακτική φαρμακευτική αγωγή, σε μια προσπάθεια να μεταπείσει τον ασθενή, έστω και την ύστατη ώρα.

Το ηθικό δίλημμα για την θεσμοθέτηση της ελεγχόμενης αυτοκτονίας ήρθε στην δημοσιότητα μετά την περιπέτεια της 29χρονης καρκινοπαθούς Μπρίτανι Μέιναρντ, η οποία έπασχε από καρκίνο του εγκεφάλου σε τελικό στάδιο κι έφτασε σε σημείο να αλλάξει Πολιτεία για να κερδίσει το δικαίωμα στην ελεγχόμενη αυτοκτονία.

Μετά από ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο κέρδισε την προσοχή των ΜΜΕ και την συμπαράσταση εκατομμυρίων Αμερικανών, η Μπρίτανι έφυγε από την ζωή με τον τρόπο που επέλεξε, στις 2 Νοεμβρίου.