Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Έξι παιδιά νεκρά από λοίμωξη αδενοϊού σε κέντρο αποκατάστασης στο Νιου Τζέρσεϊ

Σε πλήρη επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές του Νιου Τζέρσεϊ μετά το θάνατο τουλάχιστον έξι παιδιών από λοίμωξη αδενοϊού σε αμερικανικό κέντρο αποκατάστασης.

Επιπλέον, τουλάχιστον 18 παιδιά έχουν μολυνθεί από τον ιό την ώρα που πολλοί γιατροί διερωτώνται τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά έχασαν τη ζωή τους, αφού ο αδενοιός δεν είναι τόσο επικίνδυνος που να τους στερήσει τη ζωή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Νιου Τζέρσεϊ, τα έξι παιδιά που έχασαν τη ζωή τους νοσηλεύονταν στο κέντρο αποκατάστασης «Wanaque Center for Nursing and Rehabilitation» που βρίσκεται στην περιοχή Haskell.

Οι αδενοϊοί είναι μια οικογένεια ιών που μολύνουν τα τοιχώματα των ιστών της αναπνευστικής οδού, τους οφθαλμούς, το έντερο, το ουροποιητικό και το νευρικό σύστημα. Μπορεί να προκαλέσουν βρογχίτιδα, πνευμονία, ακόμα και επιπεφυκίτιδα, ιδιαίτερα σε νέους και παιδιά. Τα παιδιά στο αμερικανικό κέντρο αποκατάστασης ήταν πιο ευαίσθητα σε σοβαρές λοιμώξεις λόγω της επιβαρυμένης υγείας τους.

«Δυστυχώς, το στέλεχος του αδενοϊού (# 7) εξελίχθηκε σε επιδημία βλάπτοντας σοβαρά την υγεία παιδιών με εξασθενημένο ανοσοποιητικό», αναφέρει σε δήλωσή του το κέντρο αποκατάστασης.

Ο αδενοϊός μεταδίδεται μέσω προσωπικής επαφής, με το φτάρνισμα, αγγίζοντας ένα μολυσμένο αντικείμενο ή μία επιφάνεια και εν συνεχεία αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια χωρίς να έχει προηγηθεί πλύσιμο χεριών.

Το υπουργείου Υγείας του Νιου Τζέρσεϊ διερευνά τις πιθανές αιτίες της επιδημίας ενώ το κέντρο αποκατάστασης δεν δέχεται πλέον νέους ασθενείς.

Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσει, Φιλ Μέρφι δήλωσε στο Twitter ότι οι γονείς που έχασαν τα παιδιά τους είναι απαρηγόρητοι.

Δικαιολογείται ο θάνατος των παιδιών από λοίμωξη αδενοιού;

Οι αδενοϊοί εμφανίζουν μεγάλο φάσμα κλινικών εκδηλώσεων. Αν και η αρχική λοίμωξη πλήττει το ανώτερο αναπνευστικό, στην πορεία μπορεί να παρουσιαστούν λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, επιπεφυκίτιδα, νεφρίτιδα, κυστίτιδα, ηπατίτιδα, γαστρεντερίτιδα, άσηπτη μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, μυελίτιδα.

Η οξεία μόλυνση με αδενοϊό είναι πολύ σπάνια, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί σε νεογέννητα και παιδιά ενώ το ποσοστό των σοβαρών περιπτώσεων, μεταξύ όλων των αδενοϊικών λοιμώξεων, είναι χαμηλό.

Ο καθηγητής Άμες Αντάλγια, επιστήμονας στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins, έσπευσε να επισημάνει ότι ο θάνατος των παιδιών μπορεί να αποδοθεί ως ένα βαθμό στο γεγονός ότι τα παιδιά είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Υπάρχει ανάγκη εμβολιασμού;

Υπάρχουν δεκάδες στελεχών αδενοϊών. Για παράδειγμα, το 1997, από επιδημία αυτού του τύπου αδενοιού (#7) που είχε ξεσπάσει σε κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού του ΗΠΑ είχαν νοσήσει πάνω από 350 άτομα.

Ο αδενοϊός 7 έχει επίσης συνδεθεί με περιπτώσεις βαριάς πνευμονίας και θανάτου σε βρέφη στη Νότια Αμερική.

Ένα εμβόλιο εναντίον των στελεχών 4 και 7 του αδενοϊού εγκρίνεται από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, αλλά είναι διαθέσιμο μόνο για μέλη του στρατού.Ωστόσο, ορισμένοι ιατροί πιστεύουν ότι το εμβόλιο πρέπει να εξεταστεί για χρήση σε ευρύτερο πληθυσμό.

Άλλοι τρόποι για την πρόληψη της ασθένειας περιλαμβάνουν το συχνό πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή αγγίγματος των ματιών,της μύτης και του στόματος σας με άπλυτα χέρια όπως και την αποφυγή επαφής με άρρωστους

Δεν είναι σαφές πώς ξέσπασε η επιδημία στο Νιου Τζέρσει, αλλά έρευνα του υπουργείου Υγείας διαπίστωσε «ελλιπές πλύσιμο χεριών» στο Κέντρο Wanaque, υπογραμμίζεται στη δήλωση. Η έρευνα για την επιδημία είναι σε εξέλιξη, όπως διευκρινίζει το αμερικανικό δίκτυο CBS.