Log in
A+ A A-

Ομπάμα εναντίον Brexit: Η χώρα σας θα γίνει ουραγός

Την υποστήριξή του στην παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. επανέλαβε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο, λέγοντας ότι ως φίλος του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να είναι ειλικρινής για το τι πιστεύει.

Ο κ. Ομπάμα είπε ότι η απόφαση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου ανήκει αποκλειστικά στο βρετανικό λαό, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο ίδιος θεωρεί ότι η συμμετοχή στην ενωμένη Ευρώπη «μεγεθύνει την επιρροή της Βρετανίας» και δεν τη μειώνει.

Ευρωσκεπτικιστές: Ο Ομπάμα απειλεί τους ψηφοφόρους

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι στην περίπτωση Brexit οι ΗΠΑ θα δώσουν προτεραιότητα στη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την υπόλοιπη ΕΕ, με το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνεται ο «ουραγός», παρά την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή η προειδοποίηση προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις από τους ευρωσκεπτικιστές οι οποίοι έκαναν λόγο για «απειλή».

Ο Πρόεδρος Ομπάμα συμπλήρωσε ότι στη σύγχρονη εποχή οι χώρες που αφήνουν το στίγμα τους είναι αυτές που μετέχουν διεθνών οργανισμών και όχι όσες πορεύονται μόνες.

Αντιδράσεις υπήρξαν από τους υποστηρικτές του Brexit και στο άρθρο του αμερικανού προέδρου στην Daily Telegraph, κατηγορώντας τον για «υποκρισία», καθώς όπως είπαν οι ΗΠΑ δε θα δέχονταν την εκχώρηση κυριαρχίας που απαιτεί η συμμετοχή στην ΕΕ.

Κάμερον και Ομπάμα συζήτησαν όλα τα διμερή και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ασφάλεια και στην οικονομική ανάπτυξη. Μεταξύ αυτών και το θέμα της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, το οποίο ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε μεγάλη απειλή ασφαλείας, λόγω του κινδύνου αποσταθεροποίησης της Ευρώπης που θα επηρέαζε την αμερικανική οικονομία.

Το ζεύγος Ομπάμα παρακάθισε το μεσημέρι σε ιδιωτικό γεύμα που παρέθεσε η Βασίλισσα Ελισάβετ στο Παλάτι του Γουίνσορ, όπου είχαν την ευκαιρία να της ευχηθούν από κοντά για τα 90ά της γενέθλια.