Log in
A+ A A-

Τα κέντρα εξουσίας των ΗΠΑ για το Brexit και το...Grexit

Με κομμένη την ανάσα αναμένει η αμερικανική κυβέρνηση το δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή ή την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα, αν όχι θα κρίνει, σίγουρα θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Τυχόν επικράτηση όσων επιζητούν την απόσχιση της Βρετανίας από την Ε.Ε. με το σύνθημα περί κλεισίματος των συνόρων και επιστροφής της Βρετανίας στα χέρια των Βρετανών και όχι των γραφειοκρατών των Βρυξελλών, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την αντίστοιχη επιχειρηματολογία του επικρατέστερου για το Ρεπουμπλικανικό χρίσμα υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο μεγιστάνας με τις φιλοδοξίες να διοικήσει τον Λευκό Οίκο ως ο επόμενος Αμερικανός Πρόεδρος που θα διαδεχθεί τον Μπάρακ Ομπάμα, έχει μέχρι σήμερα επενδύσει στην επιχειρηματολογία της εσωστρέφειας, της αυστηροποίησης των συνοριακών ελέγχων, της δαιμονοποίησης του μουσουλμανικού στοιχείου και σε μεγάλο βαθμό μίας ευρύτερης στρατηγικής που- κατά τους επικριτές του- πρεσβεύει τον απομονωτισμό των ΗΠΑ και όχι την κατοχύρωση του ηγεμονικού ρόλου τους στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Δεν είναι όμως μόνο η αβάντα που ένα πιθανό Brexit θα δώσει στον ακραίο υποψήφιο για την Αμερικανική προεδρία με φόντο τις επικείμενες κρίσιμες εκλογές του Νοεμβρίου.

Ακόμα περισσότερο, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για επικράτηση του Brexit στο επικείμενο δημοψήφισμα στην Βρετανία, εκτιμάται ότι οι φυγογέντρες δυνάμεις στην Ε.Ε θα ενδυναμωθούν με άμεσα θύματα της διαφαινόμενης διαίρεσης που θα επέλθει στην Ευρώπη να είναι οι χώρες που αποτελούν τους αδύναμους κρίκους της: με πρώτη και κύρια την Ελλάδα.

Οικονομολόγοι και αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν αποκλείουν ότι ένα Brexit μπορεί πιθανότατα να ακολουθήσει ένα Grexit, όσο η Ευρώπη θα τείνει προς την εδραίωση μίας νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας ο συνεκτικός ιστός της οποίας θα έχει διαρραγεί.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν ένα πιθανό Brexit ως την απαρχή μίας σειράς διασπαστικών εξελίξεων εντός της Ευρωπαϊκής οικογένειας, πολλώ δε μάλλον στις περιπτώσεις εκείνες που χώρες μέλη της αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες, του κανόνες, και τους στόχους που τίθενται.

Το ενδεχόμενο Brexit θα ναρκοθετήσει χωρίς προηγούμενο τον δρόμο της Ελλάδας προς τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που επίκεινται από το φθινόπωρο.

Μία Ευρώπη τυχόν ακρωτηριασμένη από ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο βρετανικό δημοψήφισμα, θα σημάνει και την εξάντληση της υπομονής που χώρες που ανήκουν στον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα έχουν επιδείξει για την κατάσταση στην χώρα μας.

Όσο δημιουργείται και εντείνεται ένα τέτοιο σκηνικό, πιθανή αποτυχία της Ελλάδας στις προβλέψεις που βασίζουν το ελληνικό πρόγραμμα, θα εντείνουν τις πιέσεις για μία τελική λύση στο ελληνικό πρόβλημα που θα προσιδιάζει στην λύση Σόιμπλε (δηλαδή ένα "επιχορηγούμενο" Grexit).

Ο γνωστός οικονομολόγος Ντ. Λάχμαν από την Ουάσιγκτον εκτιμά ότι το Brexit θα λειτουργήσει διαλυτικά για τον ιστό της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, και ότι η συνειδητοποίηση του ότι πλέον το πουλόβερ της Ευρώπης ξηλώνεται μετά από αυτό, θα επιταχύνει εξελίξεις που τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια αναβάλλονται, όπως μία επόμενη έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

Υπάρχει λοιπόν κάθε λόγο τόσο στην Αμερική όσο και την Ευρώπη να βλέπουν το δημοψήφισμα στην Βρετανία ως μία καθοριστική στιγμή που θα κρίνει την τροπή των ιστορικών εξελίξεων τα επόμενα χρόνια.

thetoc.gr