Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Απόψε η συναυλία για τον Μάνο Ελευθερίου - Μεταξύ των συμμετεχόντων Παπακωνσταντίνου και Μακεδόνας

Σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες, τραγούδια σύγχρονα αλλά και διαχρονικά σε μια μοναδική μουσική συνάντηση. Κεντρικό σημείο αναφοράς, η δισκογραφική δουλειά «Αόρατος» του Περικλή Κανάρη και βασικός πρωταγωνιστής, ο διαχρονικός Μάνος Ελευθερίου, ο οποίος ένωσε μια μουσική παρέα από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα ξεχωριστό ραντεβού στο Μανχάταν: Στην σκηνή του BMCC Tribeca Performing Arts Center, σε μια συναυλία διαφορετική από τις άλλες. Άλλωστε, τα ονόματα είναι ηχηρά: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Κώστας Μακεδόνας, Ρίτα Αντωνοπούλου, Λαμπρινή Καρακώστα, Γιώργος Καλούδης.

«Η συναυλία έχει δυο σκέλη: Το πρώτο είναι παρουσίαση της καινούριας δουλειάς και το δεύτερο ένα αφιέρωμα στις μεγάλες επιτυχίες που προέκυψαν στην συνεργασία του Μάνου Ελευθερίου με τους μεγαλύτερους συνθέτες που γνώρισε η χώρα μας. Για παράδειγμα Θεοδωράκης, Ανδριόπουλος, Κουγιουμτζής, Νικολόπουλος, Μικρούτσικος, Μούτσης, Μαρκόπουλος.», δήλωσε ο Περικλής Κανάρης, ο οποίος εκτίμησε πως, πέρα από τα τραγούδια καθεαυτά, το κοινό θα ευχαριστηθεί την ερμηνεία τους και από τις συγκεκριμένες φωνές.

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου έπλεξε το εγκώμιο του Περικλή Κανάρη για τον τρόπο που μελοποίησε τα ποιήματα του Μάνου Ελευθερίου και δήλωσε ευγνώμων που θα ερμηνεύσει ξανά τραγούδι προερχόμενο από τον μεγάλο αυτό ποιητή.

«Ένας ποιητής που έχει βασανιστεί, έχει ζήσει σαν ποιητής, έχει κάνει τα βασανιστήρια και τις φυλακές τέχνη και τροφοδοτεί με πνεύμα ολόκληρες γενιές. Στην εποχή μας οι ποιητές είναι ξεχασμένοι σε κάποια αραχνιασμένα βιβλία, που ποτέ δεν τα ανοίγουμε πλέον. Αυτό συμβαίνει επειδή τελικά κατάφερε το διεθνές σύστημα να μας κάνει να τρέχουμε με άλλα πράγματα που δεν μας αφορούν. Όμως, η ποίηση είναι η αλήθεια. Αυτό που ζούμε δεν είναι αλήθεια, αλλά μια σύμβαση.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Περικλής Κανάρης πλησίασε τον Μάνο Ελευθερίου πριν από μερικά χρόνια, με τον Έλληνα ποιητή να του εμπιστεύεται ανέκδοτα έργα του, προκειμένου να τα μελοποιήσει. Η στάση των δισκογραφικών εταιρειώ ν ήταν αρχικά δύσπιστη. Όμως, ο Περικλής Κανάρης, προώθησε ο ίδιος τις διαδικασίες, προχώρησε τον δίσκο και τελικά τον παρουσιάζει σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες που προαναφέρθηκαν.

«Επειδή οι καιροί στην δισκογραφία είναι δύσκολοι, το εγχείρημα αυτό εμπεριείχε ρίσκο. Έτσι, δεν ευοδώθηκε κάποια συνεργασία. Όμως εγώ, επειδή θεώρησα ευθύνη ότι ο Μάνος Ελευθερίου μου εμπιστεύτηκε την δουλειά του, έβαλα σκοπό ζωής να κάνω το καλύτερο που μπορούσα με αυτό το υλικό. Αποφάσισα λοιπόν να το παράξω μόνος μου.», εξιστόρησε ο Περικλής Κανάρης, ο οποίος στην συνέχεια εξομολογήθηκε ότι πλησίασε τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο σχήμα με κάθε δυνατό τρόπο: Τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου μέσω κοινού φίλου, την Ρίτα Αντωνοπούλου μέσω... facebook και την Λαμπρινή Καρακώστα μετά από μια εμφάνισή της.

«Για μένα είναι αξιοθαύμαστο όλο αυτό που έκανε ο Περικλής, να ψάξει να μας βρει όλους με έναν τόσο ευγενή τρόπο», τόνισε η Ρίτα Αντωνοπούλου, ενώ η Λαμπρινή Καρακώστα εστίασε στην μεγάλη σημασία που έχει για μια νέα καλλιτέχνιδα η συμμετοχή της στην συναυλία και τον «Αόρατο».

«Φανταστείτε πώς νοιώθω που είμαι στην αρχή της σταδιοδρομίας μου, δεν έχω ακόμα δισκογραφία και μου δίνουν την ευκαιρία να τραγουδήσω Μάνο Ελευθερίου. Είναι μεγάλη τιμή και το εννοώ, μπορείτε να αντιληφθείτε».
Στον δίσκο συμμετέχουν σημαντικοί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και οι κάτοχοι βραβείων Grammy Neil Dorfsman, John Benitez και Shane Shanahan. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Αρμενοαμερικανός ουτίστας-συνθέτης Ara Dinkjian, γνωστός από την συνεργασία του με τις Λίνα Νικολακοπούλου και Ελευθερία Αρβανιτάκη. Τον δίσκο υπογράφει εικαστικά η διεθνούς φήμης καλλιτέχνις, Λυδία Βενιέρη.

«Οι Έλληνες της διασποράς είναι πιο αγνοί»

Για την εμπειρία των συναυλιών ενώπιον των Ελλήνων του εξωτερικού και, συγκεκριμένα, της Νέας Υόρκης, ρωτήθηκε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ ικανοποιητική» και εκφράζοντας την άποψη ότι πρόκειται για ανθρώπους «πιο αγνούς» από τους Έλληνες που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

«Στην Ελλάδα βλέπεις μόνο...τους αριθμούς. Τα παιδιά εκεί είναι αναγκασμένα, λόγω της τηλεόρασης που έχουμε, να βλέπουν μόνο αριθμούς και life style , και όπου λέω "life style" εννοώ το βιομηχανοποιημένο τραγούδι. Ίσως η νοσταλγία των Ελλήνων της Αμερικής και της Αυστραλίας να τους κάνει να θέλουν να βιώσουν μια Ελλάδα αληθινή και ουσιαστική και όχι μια χώρα καπιταλισμού και φθήνιας», κατέληξε ο δημοφιλής τραγουδιστής.