Log in
A+ A A-

40 χρόνια λειτουργίας του ελληνικού σχολείου «Πλάτων»

Με την τελετή θεμελίωσης του εκπαιδευτικού-πολιτιστικού κοινοτικού κέντρου, επισφραγίστηκε η 40η επέτειος λειτουργίας του ελληνικού σχολείου «Πλάτων», στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 το απόγευμα στο Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν, παρουσία διακοσίων περίπου προσκεκλημένων.

Την εκδήλωση συντόνισε ο πρώην πρόεδρος του 10ου Κοινοτικού Συμβουλίου, Κυριάκος Τζανίδης, ο οποίος καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, μίλησε για τον ρόλο του σχολείου «Πλάτων» στη διδασκαλίας της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού στη νεότερη γενιά των Ελληνοαμερικανών. «Ο Ελληνισμός είναι ανοικτό πνεύμα», επεσήμανε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης ευρύτερα: «Σε όποιο μέρος της Γης και αν βρίσκεσαι, η εκπαίδευση είναι σημαντική για τα παιδιά.»

Στη συνέχεια, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους Αμερικανούς που δοκιμάζονται από τον πρόσφατο τυφώνα στη Φλόριντα.

Ακολούθησε η τελετή αγιασμού του εκπαιδευτικού-πολιτιστικού κοινοτικού κέντρου από τον ιερατικό προϊστάμενο του Ιερού Ναού Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μπρούκλιν, π. Δαμασκηνό Γκανά, και τον ιερατικό προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίων Νικολάου και Μαρίνης στο Μπρούκλιν, π. Μελέτιο Μπουγά.

Ο π. Γκανάς είπε ότι θεωρεί τον εαυτό του παιδί του Πλάτωνα, καθώς επίσης ότι το συγκεκριμένο σχολείο κάνει θαύματα και συνεχίζει να κάνει θαύματα: «Έπειτα από τόσο κόπο και μόχθο σας συγχαίρω, γιατί σήμερα είναι η έναρξη μιας επιτυχίας για το σχολείο του Πλάτωνα», καθώς όπως ανέφερε ο ίδιος, θα υπάρχει μόνιμο σπίτι για τον Πλάτωνα και για τα παιδιά στην περιοχή του Μπρούκλιν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιτυχία λειτουργίας του ελληνικού σχολείου (charter) στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μπρούκλιν, από όπου προέρχονται μέλη και του σχολείου «Πλάτων».

Ο π. Μελέτιος εξέφρασε τα συγχαρητήρια του για έργο που επιτελείται, ενώ ανέφερε ότι το σχολείο «Πλάτων» είναι «ένα τόσο καλό σχολείο, με τόσο καλό όνομα και στην Ελλάδα και στην Αμερική».

Ο γερουσιαστής Νέας Υόρκης, Martin J. Golden, τόνισε ότι η συγκεκριμένη τελετή καταδεικνύει την παρουσία της ελληνικής κοινότητας, την οποία παρότρυνε να συνεχίσει ό,τι κάνει και να κάνει τη διαφορά.

«Εργαζόμαστε σκληρά όλα αυτά τα χρόνια», είπε ο πολιτειακός βουλευτής Νέας Υόρκης, Peter Abbate, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα: «Είμαστε περήφανοι που είμαστε εδώ. Τα καταφέραμε, συνεπώς σας ευχαριστούμε».

H πολιτειακή βουλευτής Νέας Υόρκης, Pamela Harris, εστίασε στην «εξαιρετική», όπως είπε, αρχιτεκτονική του κτιρίου, εκφράζοντας τα συγχαρητήρια και την υποστήριξή της προς τους μαθητές.

«Είναι μια συναρπαστική ημέρα καθώς ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο» υποστήριξε ο δημοτικός σύμβουλος Νέας Υόρκης, Vincent Gentile, μιλώντας για τη σημασία της συνεργασίας που υπήρξε για το συγκεκριμένο έργο: «Εργαζόμαστε μαζί, ως μια κοινότητα. Έχουμε δρόμο μπροστά μας και εκεί πάμε. Συγχαρητήρια, είναι μια ιστορική ημέρα για το ελληνικό σχολείο του Πλάτωνα».

Ο εκπρόσωπος της ομογενούς πολιτειακής βουλευτού Νικόλ Μαλλιωτάκη, Νικόλας Τσάμπερας, συνεχάρη τους συντελεστές του έργου, λέγοντας: «Είμαστε περήφανοι άξιοι, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για ολόκληρη Αμερική».

Ο Andrew Gounardes, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο Μπρούκλιν, μιλώντας για το έργο του εκπαιδευτικού-πολιτιστικού κοινοτικού κέντρου τόνισε ότι «Αυτό δεν είναι απλώς μια νέα ιστορία για το Μπέι Ρίτζ και το Μπρούκλιν. Αυτό δείχνει αληθινό πνεύμα και αξία. Συγχαρητήρια!»

Η πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Γονέων και Δασκάλων και νυν επίτιμο μέλος, Τίνα Δεμέτη, μίλησε για την σαραντάχρονη πορεία του σχολείου «Πλάτων», υπογραμμίζοντας ότι με το σχολείο Πλάτων έχει αναπτυχθεί ένας ισχυρός δεσμός, «ο οποίος», όπως είπε η ίδια «ταρακούνησε τη ζωή μας και εκτός σχολείου», ενώ τόνισε ότι κατά την συγκεκριμένη επέτειο καταδεικνύεται η επιτυχία του σχολείου, καθώς, όπως ανέφερε, οι απόφοιτοι του σχολείου εγγράφουν τα παιδιά τους στο ίδιο σχολείο.

Εξάλλου, όπως είπε η ίδια, η συνέχεια του σχολείου με το επόμενο στάδιο της εξέλιξής του, καθιερώνεται με τη δημιουργία του πολιτιστικού κέντρου. «Είμαι πραγματικά περήφανη που είμαι παρούσα σε αυτήν την εκδήλωση. Ευχαριστούμε κ. Μπομπ Γερουλάνε!»

Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του σχολείου «Πλάτων», Μαρία Αμπατζή, υπογράμμισε την προσπάθεια διατήρησης του πολιτισμού και ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν, ώστε αυτή η επιθυμία, να γίνει πραγματικότητα, και κυρίως τον ευεργέτη του σχολείου, Χαράλαμπο Γερουλάνο, για τη γενναιόδωρη προσφορά του ύψους $1,000,000 προς το σχολείο.

Ευχαριστώντας τους παρευρισκομένους, ο πρόεδρος της επιτροπής κατασκευής, Σπύρος Γερουλάνος, αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική του κτιρίου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται να είναι πάνω από 14.000 τετραγωνικά πόδια, φιλικό προς το περιβάλλον και προσβάσιμο από άτομα με αναπηρία, με 14 αίθουσες, μία βιβλιοθήκη, ένα μεγάλο πολυχώρο για εκδηλώσεις, ενώ, όπως είπε, ο ανώτατος εξωτερικός χώρος του κτιρίου (rooftop) θα διαμορφωθεί ως χώρος παιγνιδιού για τα παιδιά.

Ο Σπ. Γερουλάνος ανέφερε ότι πέραν της δημιουργίας νέου λογότυπου για το σχολείο, δημιουργήθηκε και ένα μανιφέστο, που αποτελεί το «νου» και τη «ψυχή» του νέου εκπαιδευτικού-πολιτιστικού κέντρου, καθώς, όπως είπε, χώροι του κτιρίου δεν θα διατίθενται για την αποκλειστική χρήση του σχολείου «Πλάτων», αλλά θα παραχωρούνται - υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις - και δωρεάν σε άλλους μη κερδοσκοπικούς εκπαιδευτικούς-πολιτισμικούς φορείς της περιοχής, θέτοντας σε εφαρμογή τη φιλοσοφία λειτουργίας του σχολείου: «Φιλοξενία και φιλανθρωπία σε δράση».

Η επτάχρονη μαθήτρια του σχολείου Πλάτων, Βασιλική Χριστάκου, εξήγησε ότι εκτός από την οικογένειά της στο σπίτι, έχει άλλη μια οικογένεια, το σχολείο «Πλάτων», ενώ αναφερόμενη στα λόγια της μητέρας της, σε σχέση με το πότε μπορεί κανείς να είναι επιτυχημένος, είπε: «Η μητέρα μου πάντα λέει ότι όταν έχεις μια καλή ομάδα και αγάπη, τότε μπορείς να πετύχεις τα πάντα. Στον Πλάτωνα είμαστε μια καλή ομάδα!»

Ο ευεργέτης του σχολείου, Χαράλαμπος (Μπομπ) Γερουλάνος, αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν να συνεισφέρει στο σχολείο «Πλάτων», είπε ότι ενώ μεγάλωσε σε μια οικογένεια με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες στην Ελλάδα, η παιδεία ήταν εκείνη που του έδειξε του τον δρόμο προς την επιτυχία.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, από μικρή ηλικία, είχε δώσει την υπόσχεση στον εαυτό του ότι σε περίπτωση που πετύχαινε επαγγελματικά, θα συνέβαλε οικονομικά στη δημιουργία ενός σχολείου, προκειμένου, όπως είπε, να ωφεληθούν και άλλοι, μέσω της παροχής καλής παιδείας. Παράλληλα, προέτρεψε τους μαθητές να εκτιμούν το σχολείο και να μην το θεωρούν δεδομένο, επισημαίνοντας ότι η παιδεία είναι το μέλλον.

Η εκδήλωση έληξε με την λήψη αναμνηστικών φωτογραφιών και κέρασμα για τους παρευρισκομένους.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του σχολείου «Πλάτων», η εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για την ολοκλήρωση του έργου έχει ανατεθεί στην εταιρεία The Angeletti Group, με σκοπό από τα $2,500,000 που έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί, να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, που είναι $5,300,000.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό σχολείο «Πλάτων» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1977, παρέχοντας ελληνική παιδεία, με μαθήματα ελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας, ιστορίας, θεάτρου, παραδοσιακών χωρών, μουσική και θρησκευτικών.

Themeliosi

Φωτ. - (Δ. Αφεντούλη / από δεξιά): Ο ιερατικός προϊστάμενος του Ιερού Ναού Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μπρούκλιν, π. Δαμασκηνός Γκανάς και ο ιερατικός προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Νικολάου και Μαρίνης στο Μπρούκλιν, π. Μελέτιος Μπουγάς κατά την τέλεση του αγιασμού.

synoliki

Φωτ.- (Δ. Αφεντούλη): Λήψη ομαδικών αναμνηστικών φωτογραφιών κατά το πέρας της εκδήλωσης.

DSC 0575 - Copy

Φωτ. (από αρχείο Σχολείου «Πλάτων»): Ομαδική φωτογραφία διδακτικού προσωπικού και αποφοίτων. Στο βάθος διακρίνεται το μανιφέστο του εκπαιδευτικού-πολιτιστικού κοινοτικού κέντρου του ελληνικού σχολείου «Πλάτων».

HGeroulanos MAfentoulis

Φωτ. (Δ. Αφεντούλη / από δεξιά): Ο ευεργέτης του ελληνικού σχολείου «Πλάτων», Χαράλαμπος Γερουλάνος, με τον αγιογράφο Μιλτιάδη Αφεντούλη, ο οποίος, έχει διδάξει μαθήματα αγιογραφίας στο σχολείο «Πλάτων».