Log in
A+ A A-

Αποστολάκης: Απαιτείται συνεργασία των συμμάχων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην περιοχή μας

Featured Αποστολάκης: Απαιτείται συνεργασία των συμμάχων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην περιοχή μας

Στην ανάγκη του απαραίτητου συντονισμού για την αντιμετώπιση των προσκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ευάγγελος Αποστολάκης, από την πόλη Herzliya του Ισραήλ, όπου βρέθηκε ως κεντρικός ομιλητής στο 19ο ετήσιο συνέδριο «Herzliya Conference», ενώ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο εξαπλώσεως των κινδύνων αυτών, αν δεν επέλθει ο συντονισμός και η συνεργασία για την οποία έκανε λόγο.

«Η αποτυχία αντιμετώπισης των προκλήσεων που χαρακτηρίζουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα είχε σίγουρα αρνητική επίδραση στη σταθερότητα, ενώ οι συνέπειες μπορεί να εξαπλωθούν στην περιοχή άμεσου ενδιαφέροντός μας και ακόμα παραπέρα», σημείωσε ο ΥΕΘΑ χαρακτηριστικώς.

Ο Ε. Αποστολάκης βρέθηκε στο συνέδριο έπειτα από σχετική πρόσκληση του Υποστρατήγου ε.α. Amos Gilead, εκτελεστικού Διευθυντή του «Institute for Policy and Strategy» (IPS) του Ισραήλ και προέδρου του «Annual Herzliya Conference Series», που είχε φέτος ως θέμα του: «Navigating Stormy Waters-Time for a New Course», στο οποίο ο Έλληνας υπουργός ανέπτυξε το θέμα «Άμυνα και Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι προοπτικές για την Ελλάδα» («Defence and Security in the East Med-The Perspective of Greece»).

«Tο περιβάλλον ασφαλείας, ιδιαίτερα πολύπλοκο και ευμετάβλητο, χαρακτηρίζεται κυρίως από εθνικές αντιπαραθέσεις, εθνικισμό, συγκρούσεις, αδύναμες δημοκρατίες και αναποτελεσματικούς διοικητικούς θεσμούς. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή, η οικονομική κρίση, η διαφθορά και το διασυνοριακό έγκλημα, δυσχεραίνουν την κατάσταση ακόμα περισσότερο. Αναπόφευκτα, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία έλκουν την προσοχή των βασικών γεωπολιτικών δρώντων. Η παράνομη μετανάστευση και οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο Πέλαγος, κυρίως μέσω της Τουρκίας, είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα. Επιπλέον, η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο αλλά και γεμάτο προκλήσεις πεδίο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αποτυχία αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων θα είχε σίγουρα αρνητική επίδραση στη σταθερότητα, ενώ οι συνέπειες μπορεί να εξαπλωθούν στην περιοχή άμεσου ενδιαφέροντός μας και ακόμα παραπέρα», σημείωσε χαρακτηριστικώς, επισημαίνοντας επίσης την ανάγκη μιας συντονισμένης συνεργασίας περιφερειακών και διεθνών συμμάχων αλλά και εταίρων, δεδομένης της ποικιλομορφίας τους, της κλίμακας και της πολυπλοκότητάς τους.

Αναφορικώς με το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή ο ΥΕΘΑ εξέφρασε την ανησυχία του για το ρόλο της. «Η προβληματική στάση της Τουρκίας, εκφραζόμενη μέσω αθεμελίωτων ισχυρισμών που αγνοούν τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Επιπρόσθετα, θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μας ανησυχία σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας της Κύπρου. Έχουμε καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στη εν λόγω θαλάσσια ζώνη και να αποφύγει περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή. Παρά ταύτα, πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτή μια γραμμή επικοινωνίας, επανέλαβε. Σε αυτό το πνεύμα, συναντήθηκα ξανά με τον Τούρκο ομόλογό μου στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να προωθήσουμε τα υπάρχοντα ΜΟΕ, με στόχο να μειωθεί η ένταση. Ελπίζω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα», σημείωσε και επανέλαβε: «Η σταθερή πολιτική της Ελλάδος και η επιθυμία της είναι η ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές μας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις υπάρχουσες συνθήκες και τη νομιμότητα. Αλλά, εξυπακούεται ότι είμαστε αφοσιωμένοι στη διαφύλαξη των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».