Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Ολοκληρώθηκε το Φόρουμ της Capital Link (Video)

Την πολιτική σταθερότητα έθεσαν ως βασική προϋπόθεση οι Ελληνοαμερικανοί αλλά και ξένοι επιχειρηματίες για να επενδύσουν στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια των εργασιών του 16ου Επιχειρηματικού Φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Στο ετήσιο συνέδριο, που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, έδωσαν το παρόν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου και ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκρέκας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ελκυστική στους επενδυτές.

Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας, Μιχάλης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εστίασε στην πρόσφατη επέκταση της επενδυτικής δραστηριότητας της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα γεγονός που αποτελεί από μόνο του απόδειξη των επενδυτικών δυνατοτήτων που προσφέρει η Ελλάδα.

«Χάρηκα πολύ το πρωί ακούγοντας τις τοποθετήσεις των πρώτων πάνελ, που συζητούσαν για την επιτυχία της επένδυσης της COSCO στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι από την πρωτη μέρα που ανελαβα την θέση του Υπουργού Ναυτιλίας ασχολήθηκα με αυτήν την επένδυση. Πήρε περισσότερο χρόνο απ' ο,τι έπρεπε. Εμείς θέλουμε να κάνουμε τον ΠΕιραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Σκρέκας, παρατήρησε ότι η εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου προς την Ελλάδα είναι αισθητά μεγαλύτερη σε σχέση με το αντίστοιχο Συνέδριο του 2012, όταν υπήρχε ακόμη μια σχετική δυσπιστία. Στην συνέχεια, έκανε μια αναφορά στους αριθμούς που, όπως τόνισε, δείχνουν ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

«Όταν ανέλαβε αυτή η Κυβέρνηση το 2012, 30.000 άνθρωποι έχαναν την δουλειά τους κάθε μήνα και η ανεργία έφτασε 27%. Είχαμε μια ύφεση που ξεπερνούσε το 7%. Είχαμε ελλειμμα πάνω από 6%. Μέσα σε δυόμιση χρόνια, συνετή διακυβέρνηση και τα πράγματα άλλαξαν εντελώς. Το 2014 για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ύφεσης η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη πάντω από 0,5. Για πρώτη φορά η ανεργία πέφτει. Έπεσε από το 27,5 στο 25,8 σε δώδεκα μόλις μήνες. Το πρόγραμμα και οι θυσίες άρχισαν να αποδίδουν, αλλά χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα. Πρέπει όλοι οι πολιτικοί να καταλάβουν ότι είναι προς όφελος των πολιτών και της χώρας να ολοκληρωθεί η τετραετία για να δούμε τα αποτελέσματα του προγράμματος και οι πολίτες να δουν τις θυσίες να αποδίδουν καρπούς», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου, αναφέρθηκε στις κινήσεις που έγιναν στον Τομέα της Ενέργειας, δηλώνοντας ότι επήλθε μια θεσμική αλλαγή που διόρθωσε τα λάθη του παρελθόντος και έσωσε από χειρότερες καταστάσεις.

«Το 2012 η κατάσταση ήταν στα πρόθυρα πτώχευσης. Αυτό που κατορθώσαμε ήταν να διασωθεί και να επιβιώσει. Με τις ανανεώσιμες πηγές είχαμε κάνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο δεν ήταν ολοκληρωμένο. Είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο έλλειμμα, το οποίο, αν δεν είχε γίνει παρέμβαση, στο τέλος του 14 θα ήταν 2,5 δις ευρώ. Ήδη από το 2012 φαινόταν ότι δεν μπορούσε να το βγάλει η αγορά εις πέρας με τίποτα. Με το κράτος δεν το συζητώ καν. Αν κατέρρεε η αγορά των ανανεώσιμων πηγών θα κατέρρεε ολόκληρη η ενεργειακή αγορά, γιατί είναι μια αλυσίδα»

Κ. Σκρέκας: «Το πολιτικό σύστημα έχει ωριμάσει»

Η επανάληψη του όρου «πολιτική σταθερότητα», τόσο από πλευράς των επιχειρηματιών που έδωσαν το «παρών», όσο και από πλευράς πολιτικών στελεχών, δημιούργησε την εντύπωση ότι η πιθανή αδυναμία ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας - που οδηγεί αυτόματα σε πρόωρες εκλογές – ενδέχεται να αποτελεί και τον «ανασταλτικό παράγοντα» για τους ξένους επιχειρηματίες, οι οποίοι ίσως περιμένουν τις εξελίξεις μέχρι τον Μάρτιο για να αποφασίσουν.

«Θεωρώ ότι το πολιτικό μας σύστημα, ειδικά με την κρίση, έχει ωριμάσει. Ήδη, βλέπουμε πολλούς ανεξάρτητους Βουλευτές να δηλώνουν, άμεσα ή έμμεσα, την πρόθεσή τους να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Σκρέκας, έχοντας υπενθυμίσει νωρίτερα ότι αν δεν υπάρξει η περίφημη «σταθερότητα», οι δυνατότητες προσέλκυσης κεφαλαίων από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ενδεχομένως και να χαθούν.

Από την δική του πλευρά, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ασημάκης Παπαγεωργίου τόνισε ότι οι επενδύσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει στην Ενέργεια δεν κινδυνεύουν, «εφόσον η χώρα βρίσκεται στην Ε.Ε.», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε»

Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα, αν και έχει ακόμη να πραγματοποιήσει κάποια βήματα, θα φτάσει στο σημείο που πρέπει, δήλωσε στο New Greek TV ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Στέφανος Ησαϊας.

«Αν με ρωτάτε για το κατά πόσον έχουμε φτάσει στο σημείο που επιθυμούμε, θα σας πω όχι. Αν με ρωτήσετε αν είμαι ικανοποιημένος για τα βήματα που έχουν γίνει, θα σας πω ναι», τόνισε ο κ. Ησαϊας, συγκρίνοντας τις καταστάσεις με το Φόρουμ του 2012, όταν είχε λάβει για πρώτη φορά μέρος.

«Τότε ήμουν εγώ και κάποιοι Κυβερνητικοί που προσπαθούσαμε να πείσουμε τους ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Πέρυσι είχαμε στο πάνελ τρεις που επένδυσαν. Φέτος έξι, οι οποίοι μάλιστα έχουν κάνει παραπάνω από μια επένδυση», κατέληξε ο κ. Ησαϊας.

"Οι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα θετικά.  Όλο αυτό όμως υπονομεύεται από την πολιτική αβεβαιότητα η οποία υπάρχει", επεσήμανε ο πρόεδρος της Capital Link, Νικόλας Μπορνόζης.